Dragon gate

Location: Kunming
Day: 22


Imorse gick vi upp tidigt för att ta bussen och träffa Yashan och hennes kompis. Tillsammans tog vi buss 62 och 51 upp till västra bergen för att se drakporten. När vi hoppat av den kommunala bussen tog vi Tourist Green Bus (12,5¥ per person, enkel resa) till ingången där vi betalade 40, resp 20¥ (studentrabatt).

Väl inne kunde man gå omkring fritt, mycket uppför trappor och backar längs med bergskanten, förbi små små tempel (där jag funderade på att be för att inte trilla över kanten - kineser är inte rädda av sig) och många små butiker. Jag köpte ett speciellt armband med mitt kinesiska namn (som inte riktigt blev som jag tänkt mig, menmen) och det fanns mycket roliga saker att se på. Priserna var helt okej!

Måste bara tillägga att de hade helt underbara soptunnor bestående av stenliknande cementskal med hål i där man bara slänger allt (inga påsar, men ändå uppdelat i olika kategorier) och sedan hål i botten där de sopar ut det. Haha, underbart!

Det står ofta några anställda och erbjuder sig ta foto vid fina platser (liknade våra foton när man åker berg-och-dalbana) och när vi skulle ta en bild (Björn och jag) så tog en sådan fotograf på oss med. Tänkte nog mest att han ville ha den och visa upp som exempel, det känns som att halva Kina har tagit bilder på oss nu (mig i alla fall).

Vi gick upp och förbi drakporten (någon av alla små tempel, vi missade exakt vilket det var) och sedan enda upp till bergets topp. Där efter gick vi ner genom en mini "stenskog" för att hitta en speciell by där vi tänkte äta. Dock hittade vi den inte innanför området med inträde så vi bestämde oss för att gå ut. Då kom en flicka springande och undrade om vi ville köpa bilden på oss som hon höll i handen (från innan). Vi tyckte det var så kul att de letat efter oss (jag var kanske lätt att hitta, med min ovanliga hårfärg) så vi köpte bilden för 20¥. 

Väl utanför frågade vi om vägen och de sa att det skulle ta ca 1 timma men efter att ha kört på hårt i uppförsbacke i en kvart var vi framme! Det var värt det för maten var supergod! Efter maten åkte vi med en skåpbil för 60kr (för alla) tillbaka till den kommunala bussen 51. 

På vägen hem hoppade vi av någon station tidigare än vanligt för att besöka ett shoppingcenter vi sett men inte varit i. Spontantköpte biobiljetter till en film om en apkonung (kinesisk mytologi), 大闹天宫 - 孙悟空, och kollade runt i butiker innan bion började. När vi köpte biljetterna sa de i kassan att filmen var på kinesiska (ganska självklart men snällt att påpeka) så blev väldigt förvånad när det var engelsk text! Vi skojade även lite om 3D glasögonen som var av den gamla typen (svarta tunna plast med svart glas), då de hemma brukar glida ner på Björns näsa (eftersom det är tunga) så var det antagligen därför de inte hade sådana här ;).

Nu har vi promenerat hem och bara tar det lite lugnt (kinesisk tv är en kulturupplevelse i sig!). Imorgon är en oplanerad dag som antagligen bjuder på sovmorgon och lite kompletterande shopping - alternativt internet på starbucks.

Rebecka

Kommentera här: