Sammanfattning av Kina

T.v. Någon stans i Kina. T.h. Jag och Björn på nyårsmiddag
 
Städer besökta: Shanghai och Kunming.
Resans perspektiv: Två fattiga studenter med goda kontakter i Kina
Syfte: Att uppleva kulturen, träffa släktingar, besöka sevärdheter, fira det kinesiska nyåret och till viss del även lära sig språket.
Tid på året: Mitten på januari till mitten på februari
 
Innan resan
Växla pengar
Det är bra att ha med sig kontanter, även i vanliga köpcentrum tar de inte alltid kort från utlandet. Dessutom kommer kontanter behövas för marknader, små matställen och transport på landet. Använde nästan aldrig kortet.
Vaccin
Tror att det som rekommenderas för Kina är Hepatit A+B och det bör tas 1 månad innan man åker. Nu när vi var iväg hade en muterad variant av fågelinfluensan kommit tillbaka men vi hölls oss till rekommendationer att inte gå på fågelmarknader eller äta dåligt tillagad fågel.
Ansöka om visum
Det tar ca 2 veckor att ansöka om visumet så gör det i tid! Vi hade det lite tajt eftersom Björn var bortrest några veckor innan och behövde sitt pass, vilket vi också behövde för att ansöka om visum. Det finns många olika slags visum och det kräver ibland att man bifogar bokning av flyg eller hotell. Vi hade dock ett besöksvisum istället för turistvisum vilket krävde en inbjudan från någon i Kina. Visum kostar ca 1000kr/person.
Planera resrutt
Kina är mycket större än vad man tror så planera i förväg om ni behöver ta er längre sträckor. Exempelvis flög vi till Kunming istället för att ta tåget (som skulle tagit kanske runt ett dygn eller mer). Många undrade varför vi inte skulle besöka muren men det hade inneburit en flygresa till eller minst tre dygn på tåg fram och tillbaka. Björn hade ju erfarenhet och vi fick mycket hjälp med att planera resan men om man inte vet var man ska börja skulle jag föreslå att man tar hem lite resekataloger från en turistbyrå. Det finns många olika rutter som erbjuds i paket, gör man dem själva skulle jag föreslå att man utgår från någon men tar bort antal stop (alltså åker till färre platser - men längre tid).
Boka flyg
Var ute i god tid, då kan man få flyg för under 5000kr per person med bra flygbolag och bra flygtider. Annars trillar det iväg mot 8000-9000kr. Jag tror att flyget till Kina var lite billigare när vi åkte pga att det inte var lovtid i västvärlden medan det inom Kina var lite dyrare just nu under det Kinesiska nyåret. Det är saker man också får ta hänsyn till. Eftersom vi båda har sabbatsår kunde vi åka när vi ville! Inrikesflygen fick vid hjälp med att boka men till och från Kina hittade vi via momondo och bokade själva.
 
Maten
Halva grejen med Kina är ju att få uppleva maten och äta med pinnar! En typisk måltid har ett snurrande bord med många små rätter, varav en kanske är mer av en huvudrätt (ex en stor fisk eller kyckling), en stor skål ris och självklart te! Man äter med pinnar och har en eller flera små skålar och tallrikar tilldelade sig. Det är vanligt med ben och skal i maten (ingen svensk färs och filé), men det är också helt okej att spotta ut benrester på bordet (jag har dock lite svårt för det - även mindre räkor som det äter hela). 
Mycket av det du kommer få äta kommer du kanske inte heller få veta vad det är - mitt råd är att bara äta och pröva dig fram. Vissa saker som ser konstiga ut är väldigt goda, det finns ju en anledning till att de äter det!
Knyten i Shanghai
I Shanghai är det också vanligt med många olika sorters knyten. Kokade, ångkokade eller vad som! Ofta tunn deg av bröd och vatten (typ dumplings) men ibland hela bullar. Dessa kan serveras som de är eller i soppor. Hemma är jag mer van vid att doppa dem i soja. Äter man något sånt här ute kan du hitta priser mellan 3 för 1kr upp till 3kr/st (beroende på storlek, plats och kvalitet). Röda bönor är också vanligt i Shanghai.
Snabbmat
Precis som vi har varmkorv i små butiker (oftast mackar hemma men ändå) så har de snabbmat i form av grillspett mm. Det åt vi aldrig men såg många som gjorde. Kan tänka mig att det är ganska onyttigt till skillnad från dem mesta maten i övrigt.
Varm dricka
Äter du ute i Shanghai, och du inte äter klassisk kinesisk mat, är det inne med hot spots. Vi var på lite olika (japanska och koreanska) och konceptet går ut på att man beställer in smårätter (10-50kr beroende på vad) som man sedan antingen kokar eller grillar direkt vid sitt bord. Väldigt trevligt sätt att äta på. Oftast är köttet godare ju dyrare det är och desto finare bilder det är på menyn - det kan vara värt att inte snåla!
Stark mat i Kunming
I Kunming är det lite starkare mat och mer vanligt med potatis. Här är man även mer mån om att inte slösa med mat (du äter alltså upp alla smårätter - alternativt tar med dig hem), det gäller även på landet! Jag som inte gillar stark mat får se till att dubbelkolla lite, de utgår ofta från att maten är stark så man får be om något mindre starkt. Vad gäller potatisen så är det vanligare att hitta pommes liknande bitar vid små marknadsstånd, alternativ hela stekta potatisar. Men bli inte heller förvånad om du får ris med stekt potatis i!
Gatustånd?
I regel undvek vi att äta från små gatustånd men "håll i väggen" som Björn kallade det åt vi på. Där det är mycket folk är det god mat och är man rädd för ny bakterieflora är det oftast lugnt med allt som kommer som soppor eller i varmt vatten. Björn har hört lite om att man ska akta sig för viss mat lagad i olja då oljan kan vara dålig och återanvänd, inget vi vet mer om eller har erfarenhet av dock.
 
T.v. Soppan med massa "nerslängda saker i". T.h. Mina favorit ris/kött-knyten i bananblad
T.v. Drakfrukt T.h. Friterad kyckling i söt sås med annanas och konstiga vita söta bollar med grädde i.
 
Sevärdheter
Det finns väldigt mycket att se - städerna är ju så otroligt stora och det beror helt på vad man har för intresse. För att läsa mer om de ställen vi var på är det bara att gå in på inläggen från respektive plats!
Shanghai; Höga byggnader, Disney Land (inte klart än), det super höga tornet (+ att det nya är snart klart), Hanzhou (vi var bara där en halv dag men finns mycket att se där).
Kunming; Stenskogen, Grottorna, roskakorna mm.
Allmänt; Tempel, Naturen, (Pandor), (Kinesiska muren), spa/varma källor, museum, nyåret.
 
Tempel i Shanghai
T.v. Museum i Shanghai T.h. Grottorna utanför Kunming
 
 
Hanzhou
Stenskogen utanför Kunming
 
Transport
Tunnelbana i Shanghai
Tunnelbanor är alltid att föredra, då man ser på kartan hur dem går och då det finns till viss del text på engelska och pinying. Vi klarade oss på 200kr på våra kort i Shanghai, och då använde vi även kortet att betala för taxi med (vilket kanske kostade 70kr pga långa avstånd). 
Taxi och buss i Kunming
I Kunming är inte tunnelbanan riktigt klar än så det blev buss och en hel del taxi då vi inte orkade åka buss. Dock är det ju stor skillnad i pris, 1kr för buss och kanske 50kr för taxi. I Kunming tillkommer också en miljöskatt när man åker taxi (på typ 3kr) vilket kan vara bra att veta! 
Längre bussträckor
Att åka buss längre sträckor, typ ut på landet, kostar från 10kr och uppåt. Har du kinesiskt studentbevis kan du få rabatt!
 
Boende
Koala
I Shanghai bodde vi på Koala, ett vandrarhem som låg lite utanför centrum i fina små kvarter (tänk typ gamla stan). Man kan välja att bo i ett vanligt rum eller i delat rum. Vi betalade nog 200kr per natt eller så medan en annan tjej betalade samma pris för hela veckan då hon delade rum med typ 5 andra. Ett bra alternativ om man backpackar! Inte rök eller djurfritt dök, men det besvärade oss inte så mycket ändå. Det fanns även en liten restaurang med mat och frukost för ca 30kr/rätt.
Vi bodde på flera boenden som jag varken vet vad dem heter eller kostade ;). I vilket fall behöver man alltid lämna in pass (de kollar upp ens visum) - så ni inte blir förvånade!
 
Shopping
Saker som är värt att investera i; converse (ca halva priset), jordnötter (en tiondel billigare), te och teblommor, externt batteri (ca 200kr för ett bra märke), skal till mobiler och surfplattor, färska smoothies och drycker (kostar mellan 10-25kr, dyrt för Kina kanske men helt klart något man bör unna sig - bra kvalitet på frukten) och även ansiktsmasker är billigare här (dock vet man ju kanske inte vad man får, många verkar vara för att bleka ansiktet).
Jag köpte även gympa skor för inomhusbruk (typ gym, spin osv) för under 300kr i en kinesisk sportbutik. Vet inte om jag velat köpa löparskor eller så men bara för att ha på fötterna är det ju väldigt bra! Fyndade även kappa på Vero Moda.
Björn köpte inte så mycket men en jacka i alla fall. Det finns massa för killar också, men han åker ju dit ganska ofta ändå och kände väl inget behov av det.
Jag hade antagligen köpt fler traditionella kinesiska saker, armband, tavlor osv men det blev inte så av någon anledning (har väl redan en massa)!
 
Väder
Shanghai
Shanghai var ganska kallt när vi kom, men kunde vara riktigt varmt på dagen. Var beredd på stora skillnader i temperaturer pga ingen värme inomhus. Shanghaiborna klädde sig som antingen stilrena storstadsmänniskor i snygga, långa, dyra kappor eller i fleecetröjor, polotröjor och västar. Många lager strumpbyxor var också populärt!
Kunming
I Kunming var det varmare, vi solade en dag faktiskt, men även där får man vara beredd på skiftningen av temperatur. Det kallas ju som sagt "den eviga våren stad" och ligger 2000meter över vattnet.
 
Kultur
Här skulle jag kunna skriva upp tusen saker men det bästa är som alltid att uppleva det på plats. Men för att kort sammanfatta; blonda människor vill kineser gärna ta bild med, man ska respektera gamla och gärna låta dem sitta ta först osv, ju äldre kines desto mindre positivt om utlänningar (det är att dra alla över en kam... Men ni förstår poängen), inga regler vad gäller köer förutom på restauranger där de har kölappsystem, på marknader ska man pruta, mjöl är ovanligt och lika så söta bakverk, pizza hut är svindyrt (vår budget rök på det nästan haha!), kallt vatten är inte bra för magen, kineser använder sig sällan av papperskorgar, ljus hy är fint och därför solar man inte, de förstår engelska men vill ogärna prata engelska, de tycker syskon är en lyx, alla i släkten benämns syskon eller kusiner - även om man så är bryllingar (eller en blond svensk), de tar inte clubkort på H&M, bröd är ovanligt, likaså tamponger och 1000 andra saker!
 
T.v. Shanghai's motsvarighet till gamla stan. T.h. Längst uppe, förbi Drakporten i Kunming.
 
Hoppas att ni kan ta hjälp av detta om ni ska dit! Ställ gärna frågor så förklarar jag mer och kan tipsa om fler sevärdheter mm! Har ni frågor om priser kan ni också ställa dem :)
 
Jag vill även passa på att tacka alla som hjälpt oss, alla vi fått besöka och som guidat oss (även som de flesta av er inte kan läsa varken svenska eller engelska). Stort stort tack!
 
Tack för den här gången alla ni som läst!
Snart bär det kanske av igen?
Rebecka

Kommentarer:

1 Hanna - Min vardag som trebarnsmamma:

skriven

Bra guide!

Svar: Tack så mycket! Hoppas du kan få användning av den :)!
uteivarlden.blogg.se

Kommentera här: