0 Läs mer >>
Location:  桐庐县富春江 Tongluxian, Fuchunjiang
Day: 9



Tidigt imorse fick vi snabbt duscha och ta en liten packning med oss ut till bilen. Morgonen bjöd på en fyra timmar lång bilfärd (i en trång men lyxig bil = en Jaguar för 1.3 miljoner med obekvämt och litet mittsäte). Men det gick väldigt bra ändå, vi byttes av lite och hade flera stopp på rastplatser där vi bland annat åt takeaway i en platspåse (supergott!).

Tillslut kom vi fram till en liten by i en dal. Hur fin som helst! Här är vi tillsammans ca 22st* som firar nyår, Shi Hua och Chen Fan (fru och man)s släkt vad jag förstått. Det är även finare väder här, i Shanghai var det grov dimma igår/idag men här lyste solen och det var riktigt behagligt! Vi åt traditionell kinesisk mat och gick sedan på en liten vandringsfärd i bergen (bara jag och Björn) där vi gjorde vandringspinnar av ett dött bambuträd. Riktigt fint var det, dock trampade jag i vattnet :(

När vi kom tillbaka satt några och spelade mahjong och jag fick hjälp av en söt gumma som gjorde att jag vann nästan hela tiden (även när jag spelade själv). Lite mer traditionell mat på det och nu ligger vi båda och vilar ut i ett av rummen som hyrts. Verkar som ett vandrarhem typ, och vi fyller nästan hela huset! 

Det skjuts fortfarande lite raketer och smällare men jag vet inte om det är för att vi träffats dagen efter eller om det är tradition att skjuta under hela veckan. Tror tanken är att vi bara ska umgås och ta det lugnt här, sedan kommer Björn och jag ta tåget tillbaka tidigare (söndag) för att krama ut det sista i Shanghai innan vi åker till Kunming!

Rebecka

* Björn inflikar och säger att ca 22st är ett olämpligt sätt att beskriva mängden folk. Antingen skriver jag ca 20 eller exakt 22. Dock är det ju ca 22st här så jag valde att behålla mitt utlånade i texten.

Early this morning we both took quick showers and grabbed a pre-packed small bag to the car. This morning consisted of four hours in the car (in a crowded but fancy car - Jaguar). We had a few breaks on the way and did pick up takeaway in plastic bags (delicious!).

We finally arrived at a small valley with a beautiful view! And here family of Shi Hua and her husband Chen Fan has gathered to celebrate the new year. The weather here is much better than Shanghai, sunny and worm instead of heavy fog. First we had a meal of traditional Chinese food and then Björn and I went up in the mountains with our "walking-sticks" made out of bamboo. So many lovely views, but I did step into the river once :(

When we got back, some were playing mahjong and an old lady helped me - making me a winner almost each time! Some more traditional Chinese food and now we're both resting in on of the hired rooms. I believe nothing special is planned for our stay here - just relax and have fun! Björn and I wills go back by train on Sunday to spend a few more days in Shanghai before going to Kunming!

Rebecka

Nyår på "landet"

0 Läs mer >>

Hästens år!

2 Läs mer >>
Tänkte berätta lite om olika saker jag upplevt nu i Kina!

Ingen värme inomhus
Eftersom det egentligen är varmt under de flesta tiderna på året har man väldigt dålig isolering och använder olika värmefläktar på vintern. Man går ofta klädd i koftor inomhus och man har gärna tofflor på sig eftersom golven är kalla.

Te
Att te dricks i småsmåkoppar, det visste jag innan men man har ofta glasbehållare, i två lager, som kanske rymmer 4dl och där i har man teblad och vatten. Det har man med sig till jobbet och dricker på under dagen (typ som våra takeaway kaffe). Dock smakar det inte så gott tydligen, men det anses nyttigt!

Toaletter
En en uplevelse i sig här. Offentliga är ibland "vanliga" och ibland hål i marken - för att minska bakteriespridningen. Dock kan man behöva ta med sig eget papper (väldigt bra att veta, jag visste inte det men kleenex är ibland heliga. Hemma hos folk är det vanligare med japanska toaletter. Stolsvärmen är super men några andra knappar vågar jag inte klicka på (ex massage, spray osv).

Finns antagligen mycket mer, får uppdatera senare!
Rebecka

Vad jag inte visste o...

0 Läs mer >>
Location: Shanghai
Day: 7

Idag har vi hälsat på två nya bekanta var son bor i Sverige. För att komma dit fick vi ta bussen, en upplevelse i sig! Bussarna stannar inte, utan man hoppar helt enkelt av och på i farten (gärna mitt i vägen). Vi blev bjudna på lunch, fick ett rött kuvert (till nyår) och praliner. De har det ganska bra ställt och bjöd oss även på gym/spa/buffé/drinkar på Radison Blue. Min släkting John hängde på middagen och jag fick träffa Björns morfar och hans sambo.

Första bilden: Björn och John. Andra bilden: jag och Björn med de vi bor hos just nu.

Kinesiskt nyår
Tänkte berätta lite mer om nyår. I Kina följer man månens kalender och därför firad nyårsafton i år den 30/1. Nyår brukar infalla i januari/februari - därav kan folk födda samma år för oss vara födda olika kinesiska år. De tolv olika kinesiska åren betecknas med djur (ex drake, råtta, hund, tupp och kanin) - nu ska ormens år övergå till hästens år.

På nyår ger man alla barn röda kuvert med pengar, 10kr/yen per år man fyllt är den traditionen Björn känner till - men om det är så för alla vet vi inte. Allt dekoreras rött med guld och man äter speciella maträtter. Självklart en hel del fyrverkeri också! Ska bli spännande att se allt skräp på nyårsafton som är borta på nyårsdagen!

Vet inte hur morgon dagen ser ut riktigt men hoppas på många bra bilder att visa!
Rebecka

Om nyår och dagens hä...

1 Läs mer >>
Location: Shanghai
Day: 6

Gamla stan

Häftiga kinesiska figurer och drakfrukt!

Hejsan allihopa!
Hoppas ni såg de fina bilderna från dagens lunch :). Det är i princip vad vi gjort idag, vi känner båda att vi har tittat på de sevärdheterna vi vill och att det är mycket som kommer hända kring nyår och sedan i Kunming. Det är så ovant att resa två, allting går snabbt och det är inte små många kompromisser man behöver göra!
 
Vi åt som sagt lunch och det var med ännu några vänner till Björns mamma (det är typ bara vänner till Björns mamma som vi kommer umgås med eller bo hos). Det känns fortfarande lite halvt konstigt att alltid bli bjuden på mat, idag blev vi bjudna på både lunch och sedan köpte de oss kaffe och te och bara gick! Haha, men det är så man gör och kommer de till Sverige får jag bjuda tillbaka helt enkelt!
 
Ikväll ska jag ha online lektion i kinesiska, 16:00 i Sverige men vid midnatt här - så jag lär sitta uppe och underhålla mig själv. Imorgon ska vi nog sova hos några andra för en natt men kanske har internet igen vid nyår!
 
Rebecka

Lite text om idag

0 Läs mer >>
Location: Shanghai
Day: 6

Lite mat fran dagen lunch!
Rebecka

Dim Sun lunch

0 Läs mer >>
Location: Shanghai
Day: 5
 
Riktigt gamla vaser
En massa fina malningar
En riktigt lang malning!
En massa haftiga stamplar
Annu fler stamplar och malade solfjadrar




En valdigt hard kudde


Många bilder från dagens lilla besök på Chinese Museum. Bildbeskrivningar tillkommer när jag har en dator (HAR TILLKOMMIT) (typ när jag är hemma). Då kommer jag förhoppningsvis även lägga upp samlade inlägg med tips på mat, sevärdheter osv.
 
Rebecka
 
Lots of pickupens from todays visit at The Shanghai Museum. 


Shanghai Museum

1 Läs mer >>
Location: Shanghai
Day: 4
 
 
I morse försov vi oss lite grann så har inte hunnit med lika mycket idag, plus att vi reste runt en del vilket tog tid. 
 
Vi började med att ta tunnelbanan till Qibaolu 七宝路 eftersom vi blivit tipsade om att där fanns bra marknader (det visade sig sen att det var Qipulu 七浦路 vi skulle till). Istället hittade vi massa butiker och köpcentrum i blandade prisklasser. Vi gick runt en del men köpte bara mat, en mangodricka från Coco och crepes (grädden smakade ganska olikt från den svenska, annars gott!). 
 
 Hemsk bild men underbar mat!
 
Där mötte vi även upp med John, min pappas kusin, som bor i Shanghai sedan flera år tillbaka och han tog oss till rätt marknad och visade oss runt där. Det var verkligen billigt, men man får ändå se till att pruta eftersom det är dålig kvalitet. Jag köpte ett iPad mini skal för 35kr/yen och även små presenter för 40kr/yen. Det är verkligen ett ställe jag rekommenderar om man letar billiga prylar - dock tror jag inte de är bra på engelska. John berättade att de ofta blir lite chockade när han börjar prata kinesiska och de känner sig lite obekväma - de är inte vana vid européer som kan prata kinesiska.
 
Sen var det redan dags att ta tunnelbanan hem för att möta upp med Shi Hua, henne man, son och sonens flickvän för att äta ute. Vi gick till ett ställe som liknande det vi var på igår där man får steka allt man beställer själv i mitten av bordet. Det är bra övning av kinesiska för min del för man beställer in maten rullande och då får jag repetera för varje maträtt. Nu kan jag till exempel säga "jag är mätt", "tack för maten", "det där var jättegott" och tacka ja/neka till ny/mer mat.
 
Nu börjar det bli fullt med planerade saker vi ska göra, så vi lägger oss tidigt ikväll för att hinna med mycket imorgon!
 
Rebecka

Marknadsfynd och myck...

1 Läs mer >>
Location: Shanghai
Day: 3
 
Hej allihopa! Idag har vi hunnit med en massa och jag har många foton då jag har haft med mig iPaden (jättevanligt att använda som kamera här så nej, jag såg inte fånig ut). 
 
Vi började med en supergod frukost (känns fortfarande ovant att äta varm mat/soppa till frukost) för att sedan gå till köpcentrumet mittemot där vi bor. Björn passade på att klippa sig eftersom det är billigt. De var väldigt intresserade av att klippa mig men jag tackade artigt nej ;). Vi åt sushi där, mycket gott och billigt (76 yen för oss två inkl förrätt, te osv. Yen och krona är ungefär lika mycket)!
 
Sen tog vi tunnelbanan in till ett tempel, Jing'an Temple 靜安寺, inträde 50 yen. Det var väldigt stort och hade lite små saker man kunde göra (be i rum, tända rökelse och kasta pengar på/i tornet. Men eftersom det låg mitt i centrum fanns där inte ett riktigt lugn, hoppas på det om vi åker till tempel lite mer på landet där man kan sitta och meditera osv. Jag prövade att tända rökelse och bocka åt tre gånger åt varje väderstreck.
Vid templet/tunnelbanestationen var det ett väldigt stort shoppingcenter med allt från Tiffarny's & Co till kinesiska frukter! Där köpte vi en bakelse som vi ska äta senare. Just nu ligger vi och vilar lite, ikväll ska vi tydligen ut och äta! 
 
Shi Hua köpte även ett väldigt exklusivt vatten till oss. Det kostar 48 yen/flaskan och har anti-cancer egenskaper (vet ej hur pass vetenskapligt bevisat detta är). Till får man en påse med blommor/växtextrakt som färgar vattnet lila. Det som är lite speciellt är att om man försöker göra det med något annat vatten så funkar det inte! Vet inte hur pass mycket allt stämmer men det smakade inte så dumt :)
 
Rebecka

Jing'an temple

0 Läs mer >>
Location: Shanghai
Day: 2


Idag har vi titta runt i staden och gått en hel del. Prövat buss och tunnelbana också för den delen! Tog nästan hela dagen att bara gå runt men vi avslutade med att åka upp i Shanghai Tower (ett av världens högsta byggnader) där golvet var av glas!

Rebecka

Today we have just looked around and walked a lot. Also tried the bus and subway. Took us almost the whole day but we ended it by taking an elevator up the Shanghai Tower (up to floor 100) where the floors were maid of glass!

Rebecka

Runt i staden och upp...

0 Läs mer >>
Location: Shanghai
First day



På bilderna: kinesisk frukt och jetlaggade resenärer pigga 04:00

Nu är vi äntligen framme :). Andra flyget tog 10 timmar och vi var till 99% de enda skandinaverna ombord. Jag var den enda i närheten av att ha blont hår ;)

Har redan lärt mig att kineser från Shanghai har hemskt bråttom med allt - tränger sig i köer och vill gärna inte följa de 4 simpla flygplansreglerna (sättet uppe, bältet på, mobil av och fönstret öppet). Men fördelen är att allt går ganska snabb så även fast jag och Björn satt allra längst bak tror jag inte jag sett ett flyg tömmas så fort!

På flygplatsen hämtade Björns mammas kompisar Shi Hua och Yi Ming (Wezz som jag kunde kalla honom på engelska) upp oss och körde oss till Shi Huas lägenhet. Den är otroligt fin och i vårt gästrum har vi värme (halleljua). Hon har redan tipsat oss om massa saker att göra imorgon så ser fram emot det.

Nu har vi fått i oss en riktigt god middag och ska sova ut i en säng :)
Rebecka

We have finally arrived! The second flight took 10 hours and on board we were to 99% the only Scandinavians (I saw two from Ireland for example) and I was the only one even close to have blond hair ;)

I have already learned that Chinese people from Shanghai are always in a hurry - they have no sense for queuing (to a swede like me, that is a big cultural thing) and do not follow safety instructions on board (could be their lack of understanding English). But with that said, it makes things go really fast so I don't mind!

At the airport we got picked up by Björns mothers friends Shi Hua and Yi Ming (or Wazz, his English name) and they drove us home to Shi Huas apartment. It is beautiful and our guest room has heating. She has already given us tips on what to do tomorrow that I am looking so much forward to.

We have had a lovely meal of Chinese food and are of to bed!
Rebecka 

Framme

4 Läs mer >>


Nu har vi checkat in och väntar på gate. Björn sover och vi är båda ganska hungriga (endast en macka till lunch) men väntar med att köpa då det bör serveras mat på flyget (notera bör, vi chansar vilt!). 

Första flyget tar ca 3-4 timmar och det är till Istanbul. Väl där, byte och en tillflygresa som jag inte riktigt vet hur lång tid den tar (pga tidsskillnaden). Men vi landat imorgon förmiddag, svensk tid. Så det tar inte så lång tid ändå :)

Lär ha internet på flygen och flygplatserna men det är inte så mycket intressant att skriva då. Förhoppningvis kan nästa inlägg bli inom ett dygn - då vi är på plats och så!

Ha det så bra allihopa, glöm inte kommentera (så vi vet vilka som läser)! 

Rebecka

We have now checked in, Björn is asleep and we're both quite hungry (hoping for dinner on board). The first flight takes 3-4 hours and the second is a bit longer. Next update will hopefully be within 24 hours when we have landed!

Please feel free to comment, letting us know who's reading!
Rebecka

Checkat in

0 Läs mer >>
Location: Home
Days left: Not many...
 
 
Väskorna är nu fullknökade med diverse presenter till de vi kommer träffa (spoileralert för dig John! Oroa dig inte för bilden dock). Dels lite klassiska småsaker med älgar på, lite svenskt godis men även mat som är billigare här. I detta fallet kaffe i kapslar, riven ost och rostad lök. Antalsmässigt ca 100st, 1kg och 2 burkar.
 
Jag har också precis lärt mig att i Kina är det oartigt att öppna presenterna man får - man tackar bara och öppnar dem senare. Min personliga tolkning på detta är det klassiska budskapet "det är tanken som räknas". Lika så ska man alltid tacka nej, även om man vill för att sedan bli mer eller mindre övertalad att tacka ja. En lång (onödig med fin) processes som jag känner kommer vara svår att lyckas med. Men kanske att visa stor tacksamhet funkar lika bra. Xiexie (tack) är ett av de typ åtta orden jag kommer använda mig av så kommer nog låta väldigt tacksam!
 
Rebecka
 
The bags are now filled to the edge with gifts for our family and friends (spoileralert for you John! - but I can say that the coffee is not for you). Some of it are those classical tiny gifts with mooses on, some swedish candy but also food that is much cheaper here. In this case coffee capsules (about 100), grated cheese (1kilo) and rosted onions (2 jars). 
 
I have also just learned that in China it is impolite to open gifts or say yes to an offer without first saying no a few times. I will find it hard but considering that one out of about eight words I know in chinese is xiexie (thanks), I can at least sound a greatful.
 
Rebecka

Gåvor till Kina ღ Gif...

0 Läs mer >>
Location: Home
Days left: about a half week
 
 
Nu börjar det bli riktigt pirrigt! Visumen har kommit, filmer är överlagda på iPaden, presenter är fixade, vi har subway-kort till Shanghai och jag har vägt min (tomma) backpacker väska. Det som återstår är att packa och tänka ut vad vi vill göra mer i detalj. Men att packa är inte det lättaste!
 
I Shanghai just nu är det nästan vinter. Det är ganska fuktig luft som gör att det känns kallt och på nätterna är det fortfarande minusgrader (men det ser ut att bli varmare tills vi kommer). Vad jag inte visste innan är att man inte värmer upp sina hus i Kina - det är väldigt ovanligt, något man bara gör i nyare hotel t.ex. Därför har man såhär års jacka inomhus och klär sig gärna i flera lager. Geografisk sätt ligger Shanghai nästan lika "nära" ekvatorn som Kairo, så nu vintertid kan det ju faktiskt bli kallt!
 
Kunming däremot (den andra staden vi kommer besöka) ligger mer söder ut och benämns ibland som den Eviga Vårens Stad. Där kommer det vara mer behagligt väder. Som jag förstår det är de Kinas 16:e största stad, 3 miljoner invånare som är väldigt känt för att vara mysig och lugn. I provinsen* Yunnan som Kunming tillhör finns väldigt många minoritetsfolk (55 st om jag inte minns fel). Nu har ni kanske lite inblick i vad Kunming är för stad!
 
Just nu är det många tankar som flyger, förväntningar och frågor. Hur ska jag klä mig? Kommer jag få dricka te varje dag? Kommer allt vara så otroligt billigt? Kommer jag bli proffs på att äta med pinnar? Kommer jag snarka på flyget så att Björn inte kan sova? Kommer jag ens få sova i en säng eller blir det på en bambumatta?
 
Rebecka
 
*motsvarigheten till ett landskap ungefärligen
 
The Visas has arrived, I have loaded my iPad with movies, bought presents and been given subway-cards. The only thing left to do is pack. But what we must consider is the different climates in the cities.
 
In Shanghai it's almost winter and the moist air makes it colder - during nights it is below zero (might be warmer when we arrive). I just learned that heating in buildnings is very unusal and you often wear jackets inside during colder times of the year! Looking at the map, Shanghai is not located as south as you'ld guess. It is about as "close" to the equator as Kario - so it is not surpriceing that it can be cold!
 
Kunming on the other hand (the other city we will visit) is located in the very south of China and is know for always have sping-season. I might be a bit of with my facts but Kunming is the 16th larges town in China, has 3 million habbitans and the province Yunnan (where Kunming is located) has 55 differente minortiy people!
 
Lots of thing on my mind right now. How do I dress? Will there be tea every day? Will it be super cheap? Will I become a professional chopsticks eater? Will we be sleaping on carpets made of bambu?
 
Rebecka

Resfeber & packning ღ...

2 Läs mer >>
Location: Home
Days left: about a week
 
Idag har jag spenderat dagen med att lära mig lite kinesiska! I vår kommer jag läsa 15p (alltså 50%) kinesiska på distans som egentligen börjar nästa vecka, men jag har tjuvstartat lite ;)! Jag vill ju ha ett bra utgångsläge när jag väl är där :)
 
Kursen är bra då man lär sig mer teoretiskt, hur språket är uppbyggt och speciellt allt som har med tecken att göra, men hemma hos Björn lär jag mig lite mer artighetsfraser. Exempelvis: tack, det här var jättegott, jag kan hjälpa till, jag klarar det själv. Dock glömmer jag dem ganska snabbt :).
 
Det är inte så svårt som man tror, lite ovant med uttalen som är väldigt specifika men språket är väldigt logiskt uppbyggt! Björn har även kommit på ett kinesiskt namn åt mig; 丽贝, uttalas Li Bei och betyder vacker snäcka! Först skulle det blivit Li Bei Ka (låter nästan som Rebecka) men Ka betydde (spel)kort så det tog jag bort! Väldigt nöjd med det! :D
 
Förhoppningsvis kommer jag kunna säga några meningar när jag kommer dit, men det finns tusentals tecken att lära! 
 
Rebecka
 
I've spended today learning some Chinese and this spring I will study 15 universety points. The course doesn't start until next week but I have started ahead. The course is great for theory and understaning of the language but with Björn and his familiy I learn to be polite and say specific phrases (ex. let me help or that was delicious!). 
 
It's not as hard as you would think, it's just the pronunciation that is very specific. I now even have a made up Chinese name, 丽贝, pronunced Li Bei and it means beautiful seashell. It was first to be Li Bei Ka (try to day it, it sounds quite like Rebecca), but since Ka meant card we shortened it instead and now I'm very pleased!
 
Rebecka

Språket ღ The languga...

1 Läs mer >>
Location: Home
Days left: about 10
 




Sitter och blir inspirerad av den kinesiska kulturen i en sagobok från 1960! Vi har precis varit och hjälpt till med en flytt och hittat alla möjliga små kinesiska saker. Utöver en massa böcker så hittade vi även fina armband, små parfymflaskor av glas med målade motiv och tecken, nagelskyddare (långa naglar är viktiga i Kina, speciellt lillfingernaglarna används för att klia och peta på diverse... ...ställen) och små, små tekoppar! Det är mer sånt här, mer kultur och häftig mat, som jag ser framemot. Inte billiga kläder och sushi (som är från Japan)! ;)
 
Vad som också kommer bli intressant är om det är någon "smog" (nytt ord Björn lärt mig) i Shanghai. Det är en typ av föroreningsdimma som är kraftigare vissa tider på året och som gör att man får ha munskydd för att inte andas in för mycket avgaser mm. Just nu verkar det som att den har varit ganska kraftig men avtar, dock kan det bli värre kring det kinesiska nyåret (31 januari, mer om det sen) av fyrverkerierna - om det nu blir det i år (också mer om det sen)!
 
För övrigt slutade första sagan olyckligt (men ändå lyckligt) och hade många lärdomar. Till exempel, lyd en prinsessas tjänsteflickas råd trots att du är kär - annars kommer din bröllopsdag skjutas upp och du kommer råka ut för diverse hinder och din mamma kommer bli olycklig. 
 
Nu börjar det snart bli dags att packa på riktigt! 
Ser fram emot att ni kommer följa oss, ställ gärna frågor!
Kram
Rebecka
 
I'm being inspried by a book from 1960 about Chinese culture! When Björn and I recently help during a relocation (don't know if that's how you use the term) we found many funny things. Beside the books there were bracelets, tiny hand painted perfume bottles, nail protecters and tiny tea pots. Many of those tings I look forward to see (and buy) in China.

We'll also see if there will be "smog" (a new word Björn taught me) in Shanghai. A sort of polluted fog, more common some times of the year, requiring you to were a mouthguard to not breath in toxics. Though it seems to take off right now, New Year (which in China is during the 31th of January) might make it worse because of all the fireworks (if there will be fireworks this year, more about that later)!
 
How ever the first fairtale ended unfortunate (but still not) and taught me many things. As for example, do take the prinsses maids advice despite being in love - or your wedding day will be postponed and your mother will become sick of unhappines.
Looking forward having you following us, feel free to ask us anything!
Rebecka

Förväntningar och kul...